Verksamheten

 

Naturnära läge

Förskolan KULingen ligger i området Strandängen några kilometer norr om Jönköping city. Förskolan har en fantastisk omgivning med Vättern strax nedanför och skogen runt knuten dit vi ofta går på våra utflykter. Barnen har första parkett då bonden sår och skördar. Är det någorlunda tyst så hör vi fåren bräka nedanför åkern och vi går gärna dit och hälsar på dem.

En dag på KULingen

07.00 KULingen öppnar. Vi har det lugnt på morgonen under tiden barnen droppar in till frukost.
08.00 Vi äter frukost tillsammans. Efter det borstar vi tänderna och tvättar händerna. Vi får in mycket matematik genom att räkna tandborstar och även färger. Vad är det för färg på denna tandborste och hur många är de?
08.30 Lek/Aktivitet
10.00 Utelek Vi har fasta dagar då vi lämnar gården för promenad/utflykt/gymnastik.
11.00 Vi går in, tar av ytterkläder och samlas vid borden för sagoläsning. På storbarn går ett par barn in före och dukar borden.
11.30 Vi äter lunch. Detta gör vi tillsammans med barnen och det är en pedagogisk måltid. Under våra måltider eftersträvar vi en lugn och rofylld atmosfär. Vi respekterar varandra och försöker att bara prata en i taget. Vi är artiga mot varandra och tackar. Barnen ska få uppleva en god social gemenskap vid måltiden och få träna sin kommunikativa förmåga. Vi försöker smaka på all mat. Det finns ingen ”äcklig” mat, men däremot mat som inte är i ”min smak”.
12.00 Vi har vila, läsvila eller liggvila (de minsta barnen sover i egen säng/vagn/madrass
13.00 Aktivitet och lek
14.30 Mellanmål. Vi äter ute om det är fint väder.
15.00 Utevistelse på gården, småbarn och storbarn tillsammans. Vi tar en bit frukt runt 16.30-17.00
17.30 KULingen stänger

 

Småbarnsavdelningen

Småbarnsgruppen är gruppen för barn som är 1-3 år. Här finns utrymme för vila (i egna sängar), lekrum, familjevrå och ett stort samlingsrum, där barnen också äter. Utrymmena är generöst tilltagna och målsättningen är att vi inte ska ha mer än tio små barn i gruppen. Detta ger möjlighet att skapa en lugn och harmonisk miljö för de små barnen. På småbarn ansvarar tre pedagoger för verksamheten.

Storbarnsavdelningen

Storbarnsgruppen har generöst tilltagna utrymmen precis som de små. Det finns ett stort samlings- och matrum, familjevrå, aktivitetsrum, lekrum och vilrum. Målsättningen är att hålla barngruppen kring 15-20 barn. Här svarar fyra pedagoger för det dagliga arbetet.

Uppdelningen mellan avdelningarna

Får man lust att leka med den andra gruppen en stund, så är dörrarna alltid öppna. Bli inte heller förvånad om du någon gång hittar någon i personalen från småbarn hos de stora eller tvärt om. För även om personalen i huvudsak ansvarar för arbetet i en grupp, så händer det att de rycker in på den andra avdelningen ibland.